Tips.

Geld besparen zit hem vaak in de kleine dingen. Hieronder vindt u een lijst met tips waardoor u mogelijk geld kunt besparen.

Tip 1: Er zijn verzekeringen die u echt nodig hebt of die verplicht zijn, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, ziektekostenverzekering, uitvaartverzekering, WA auto verzekering etc. Sommige verzekeringen zijn voor iedereen noodzakelijk. Er zit echter wel een behoorlijk verschil tussen de premies, (laten) vergelijken loont dus!

Tip 2: Laat u niet verleiden door aanbiedingen zoals tv of gsm enzovoorts met €xx of xx% korting. Het lijkt of u geld bespaard, maar u geeft alleen maar meer uit.

Tip 3: Doe uw creditcards weg. Knip ze desnoods door als u de verleiding niet kunt weerstaan.

Tip 4: Heeft u écht iets nodig of wilt u écht iets kopen? Wacht dan een dag of drie zodat de impuls er niet meer is. Neem contant geld mee in plaats van uw betaalkaart zodat u ziet wat u uitgeeft. Kijk ook eens bij de kringloopwinkel of op marktplaats.

Tip 5: Zit u vaak op marktplaats of in de kringloopwinkel? Stop er mee, de kans is groot dat u dingen koopt die u helemaal niet nodig heeft.

Tip 6: Zet een limiet op uw bankrekening voor uw maximum mogelijkheid tot roodstand, bij de bank kunnen ze u er meer over vertellen.

Tip 7: Spaar als u iets wilt kopen, zet elke maand iets opzij op een spaarrekening (als u het kunt en geen doel heeft, of eens een extraatje heeft, spaar dan ook, een potje achter de hand komt altijd van pas en u went aan wat u hebt, zie ook onderstaande tip) tot u bereikt heeft wat u wilt.

Tip 8: Heeft u salarisverhoging gekregen? Reserveer dan de helft, dat is altijd meer dan u tot nu toe had en u gaat leven naar wat u heeft. Als u er vroeg mee begint, spaart u na verloop van tijd zonder moeite elke maand een fiks bedrag.

Tip 9: Wilt u tóch een lening afsluiten, een spaarplan met betaalverplichting aangaan of een (duurder) huis kopen? Zet dan wat het gaat kosten eerst een tijdje op een aparte rekening, houdt u het niet vol? Dan moet u er niet aan beginnen. Houdt u het wel vol? Dan heeft u een leuke start.

Tip 10: Let op als u een lening afsluit. Vaak geldt een lage startrente en als die omhoog gaat kunt u er vaak niet meer van af.

Tip 11: Iets kopen met een eerstejaars renteloze lening? Zorg er voor dat u wel aflost, incasseren doen ze in het eerste jaar meestal niet en daarna zit u vaak vast aan een hoge rente. Denk dus NOOIT, dat ze het zijn vergeten omdat ze niet incasseren.

Tip 12: Tank bij een witte pomp, of een onbemande, dit scheelt per liter. Uit onderzoek is gebleken dat die dure brandstof echt niet beter is voor uw motor. Tank sowieso nooit op de snelweg, dan bent u goedkoper uit. En haal geen snacks die u niet nodig heeft.

Tip 13: Korte ritjes? Gebruik de fiets, vaak bent u sneller dan met de auto, het kost niets en is gezond. Hoe vaker u de fiets pakt, hoe meer het een gewoonte én hoe leuker het wordt.

Tip 14: Geef uw kinderen zakgeld en laat ze daar zelf hun lekkernijen en snacks van kopen, de dingen die ze stuk of kwijt maken en cadeautjes voor klasgenootjes. Zo leren ze al vroeg met geld om te gaan.

Tip 15: Heeft u boeken nodig voor uw schoolgaande kinderen? Kijk eens op marktplaats o.i.d. of informeer op de school of ze een tweedehands boekenmarkt organiseren. Vaak heeft u ze maar één jaar nodig en worden ze daar te koop aan geboden.

Tip 16: Laat schoolboeken kaften of kaft ze zelf. Hoe mooier ze blijven, hoe meer geld u er volgend jaar voor kunt krijgen.

Tip 17: Vraag kostgeld als ze geld verdienen, als ze op zichzelf gaan kunnen ze ook niet alles uitgeven en u hoeft nu niet meer álles voor ze te betalen. Leg uit waarvoor ze betalen, desnoods met een rekenvoorbeeld (was, eten, drinken, snacks, vakanties etc.)

Tip 18: Wilt u minder uitgeven aan de boodschappen?

  • Laat u dan niet verleiden tot het kopen van producten die u anders ook niet koopt alleen omdat ze in de aanbieding zijn.
  • Eet voldoende vóór u boodschappen gaat doen. Zo bent u minder vatbaar voor het kopen van “lekkere dingen”.
  • Neem alleen contant geld mee, reken uit wat u ongeveer nodig heeft aan de hand van uw boodschappenlijstje, tel daar een paar euro bij op en laat de rest én uw betaalkaarten thuis.
  • Sommige supermarkten hebben een gratis voordeelkaart, neem die als u er regelmatig komt en laat die extra kooppunten zitten!
  • Over voordeelkaarten (en zegeltjes) gesproken: wegen deze echt op tegen de prijzen in de supermarkt? Vaak kunt u ergens anders goedkoper winkelen en van de besparing wel drie keer het product kopen waar u nu voor spaart. Laat u niet binden aan een winkel.
  • Sommige supermarkten zijn goedkoper dan andere, alleen staat er nog wel eens een lange rij. Ga wat vroeger in de ochtend op zaterdag, dan heeft u nog alle keuze en zijn ze minder druk.
  • En als u er dan toch bent: haal gelijk voor een week of langer boodschappen, zo ziet u gelijk hoeveel je uitgeeft per week en komt u niet vaker in de verleiding extra dingen te kopen.
  • Vergelijk de prijzen per kilo of liter en kijk in de lagere schappen, de producten in de schappen op ooghoogte zijn meestal het duurst.
  • De aanbiedingen bij de kassa zijn er om u impulsinkopen te laten doen als u langer moet wachten in de rij zodat de eigenaar meer geld verdient, tuin er niet in!
  • Controleer de kassabon en uw teruggave bij de kassa. Als u eens wist hoe vaak kortingen niet worden verleend, te weinig wordt teruggegeven of producten dubbel gescand.
Back to Top